marți, 1 decembrie 2015

REMEMBER – EMILIAN SEVACIUC




Acum 20 ani, de Ziua Sfantului Andrei – ocrotitorul Romaniei, s-a ridicat la ceruri neinfricatul luptator pentru  dreptate, libertate si prosperitatea poporului roman, in slujba careia si-a inchinat intreaga viata, inovatorul  Emilian Alexandru Sevaciuc. A fost-prizonier de razboi, fost detinut politic, inovator, sahist medaliat si auto-tamaduitor al propriei boli – supra-numit “Vraciul din Suceava”. Familia tatalui meu, bunicul Alexandru ucrainean si bunica Raveica nemtoaica provine din Bucovina de nord-zona Cernauti. Datorita abuzurilor autoritatilor au ales sa se stabilileasca in comuna Darmanesti jud.Suceava, loc unde s-a nascut in data de 17 martie 1923 Emilian Sevaciuc. A facut scoala generala in comuna, dupa care a urmat Scoala de Arte si Meserii la Radauti. 

Dupa izbucnirea celui de Al Doilea Razboi Mondial, tanarul Emilian a fost inrolat in Armata Romana si a participat la luptele si  bataliile care s-au dat impotriva armatei rosii. In ziua de 23 august 1944 a fost difuzata de postul public de radio ora 22.00 - proclamaÈ›ia Regelui Mihai I ”. România a acceptat armistiÅ£iul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie ÅŸi Statele Unite ale Americii.” Soarta României s-a schimbat in acea zi fatidica, dar si a celor 160.000 de ofiteri si militari romani, care au fost facuti prizoneri de razboi fiind deportatii in lagarele de concentrare printre care si Emilian Sevaciuc, timp de un an si doua luni. In 1950 s-a casatorit,  cei trei copii Neculai, Mircea si Doina ii respecta si apreciaza memoria luptatorului pentru democratie si libertate.

Europa de Est a fost zdruncinata de revolutia anticomunista din Ungaria împotriva dictaturii bolÅŸevice ÅŸi a ocupaÅ£iei sovietice din octombrie-noiembrie 1956. Pentru a nu se extinde revolutia anticomunista si in Romania – Securitatea impreuna cu NKVD au initiat si desfasurat actiuni represive si de infricosare impotriva organizatiilor studentesti din Timisoara, Bucuresti etc. Totodata aveau la indemana lista celor deportati dupa 23 aug.1944 si eliberati dupa ce a luat sfarsit cel de-al Doilea Razboi Mondial.
“Era nevoie de exemple, pentru a arăta că ochii, urechile ÅŸi braÅ£ele de fier ale securitati sunt vigilente. Dacă nu existau „contra-revoluÅ£ionari”, se puteau „face”. Emilian Sevaciuc lucra la Topitoria de In si Cânepă din Cornul Luncii, în schimbul de noapte, ca ofiÅ£er de serviciu pe fabrică. Utilajul Carda, prima masina  de pe fluxul tehnologic care avea menirea prin frecare de a desprinde fibrelor vegetale de pe  lemnul  inului a luat foc. Tatăl meu a organizat stingerea focului. A pornit din nou maÅŸina, apoi s-a dus în altă parte a Topitoriei. La câteva ore, maÅŸina a luat din nou foc. A treia oara a fost distrusă de flăcări pentru că nu s-au putut aduce noi stingătoare în timp util.

ProducÅ£ia a fost întreruptă pentru câteva zile. Trebuia găsit un Å£ap ispăşitor pentru aceasta. S-a spus că este sabotaj. Sevaciuc Emilian, inginerul ÅŸef ÅŸi directorul fabricii au fost arestaÅ£i ÅŸi acuzaÅ£i de sabotaj. Tatăl meu a fost dus la IGM BucureÅŸti, acolo unde urma să fiu ÅŸi eu dus  peste 31 de ani. Ancheta prin care a trecut a fost dură. Bătut  crunt, Emilian Sevaciuc a continuat să susÅ£ină că nu el a pus focul. De ce l-ar mai fi stins de două ori?!  Cumnatul tatei, Puiu Dumitru, tanar locotenent al MiliÅ£iei BucureÅŸti, a avut o ideie de geniu! A reusit sa obtina o listă cu 250 de semnături de la toti salariatii din topitorie de sustinere a nevinovatiei tatalui meu, recunoscut ca un om integru si un foarte bun meseriaÅŸ. Surprinzator lista de sustinere a fost cheia prin care s-a reuÅŸit ca Emilian Sevaciuc  să obÅ£ină o audienţă la Gheorghe Gheorghiu-Dej. După ÅŸase luni, tata a fost eliberat. Dar după această experienţă a înÅ£eles ce este comunismul. De atunci tata a refuzat să intre în partid. Munca, familia si Postul de Radio Europa Libera contau!

Pentru a ma proteja, tatal meu nu mi-a spus niciodata prin ce a trecut in calvarul comunist! Despre deportarea sa in gulagul sovietic sau arestarea sa pentru “sabotaj” mi-a povestit in perioada cand eu imi efectuam deportarea  la Radauti, impreuna cu familia mea, Elena sotie si Catalina si Laurentiu copii, in perioada 1987-1989! “L-am intrebat pe tatal meu de la ce se aprindea focul!” – Mi-a explicat ca o cantitate infima de fosfor cat un bob de mazare - aruncat de o “mana criminala”in materia prima, putea declansa focul”
Am facut legatura peste timp, cand in 1976 eu fiind stabilit la Brasov mi-a spus un lucru la Suceava, cu care era foarte mandru: “Sa stii Mircea ca m-am “razbunat”! Intrebandu-l despre ce este vorba mi-a spus:”Pentru ca in doua randurii sovietici mi-au “luat” ani din tineretea mea, am realizat atatea inovatii incat Topitoriile si Filaturile de In si Canepa din Romania nu mai importa piese de schimb din URSS!” 

Emilian Sevaciuc este autorul a 45 de inovaÅ£ii. Marea majoritate le-a făcut la Filatura de In ÅŸi Cânepă din Fălticeni. A pornit de la un mic cuptor de turnat cursori din bronz, iar dupa mai multi ani Sectia de Turnatorie de la Filatura avea peste 200 de angajati. A iesit la pensie pe caz de boala de la Fabrica de ConfecÅ£ii „Zimbrul” din Suceava, cea mai mare fabrică de tricotaje tip bumbac din România, unde a fost Seful SecÅ£iei Prototipuri.”  
                     
In semn de respect si pretuire fata de memoria tatalui meu, eroul care mi-a fost mentorul meu in viata, in data de 30 noiembrie 2007 am lansat la Sala de Conferinte a Hotelului Royal din Poiana Brasov - Vol. “15 Noiembrie 1987 – Ziua Demnitatii” editat de Kron-Art Brasov - Autor Mircea Sevaciuc. “Dar, cine eram eu de fapt? Un biet  ostean din armata lui Stefan cel Mare care a participat, in 15 noiembrie 1987, la batalia de la Brasov, impotriva armatei lui Stefan Gheorghiu”  
                                                                  
Lucrarea de masterat “Condamnarea comunismului” din Romania acceptata cu calificativ maxim in 2008 de Comisia de Specialitate de la UniversityAston din Birmingham-U.K. – Autor:Catalina-Loredana Sevaciuc in Lumea Academica Mondiala.

 Mircea Sevaciuc                             Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!             
 Brasov 30.11.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu