miercuri, 6 mai 2015

SCURT ISTORIC AL DREPTURILOR «NOVEMBRISTILOR» Partea II





In ani’80, Doina Cornea a fost portavocea Romaniei libere si democratice! Luptatoarea anticomunista s-a nascut la Brasov in 30 mai 1929.  ÃŽntre 1982 si 1989 a difuzat 31 de texte si proteste prin radio „Europa Liberă”. ÃŽmpreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit pe strazile Clujului 160 de manifeste de solidaritate cu protestatari anticomunisti de la  Brasov din noiembrie 1987! Amandoi au fost arestati timp de 5 săptămâni (nov – dec.1989)

Pro –Memoria

 
In data de 29 mai 2007 a aparut in saptamanalul “Argument” din Brasov sub titlul “Se fac Jocuri Periculoase” un interviu acordat de  Mircea Sevaciuc scriitorul Mircea Brenciu. Din amplul interviu intins pe doua pagini se distinge o Idee in premiera pentru pentru drepturile “novembristilor” Ordonanta de Urgenta a Guvernului! «Si totusi mai avem sansa ca printr-o bunavointa guvernamentala sa fim trecuti cu drepturile la prevederile Legii341,legea revolutionarilor» Totodata  mi-am oferit serviciile in calitate de Consilier onorific al Asociatiei“15 Noiembrie 1987. Mentionez ca in calitate de vicepresedinte UNAI am sustinut OUG 3 /2.000 privind activitatea imobiliara din Romania.

Persoana catre care ne-am indreptat atentia era Marius Oprea fostul consilier presedential a lui Emil Constantinescu si Consilierului personal in exercitiu  al Premierului Calin P. Tariceanu. Avea expertiza, tenacitatea si vointa de a construi!

In prima parte a zilei de sambata 16 iun. 2007, Mircea Sevaciuc,  impreuna cu scriitorul Mircea Brenciu ne aflam fata in fata cu Marius Oprea, la o cafea pe o terasa din B-dul Corneliu Coposu din Brasov, cu “Argumentul”pe masa.    I -am facut un scurt istoric din punct de vedere juridic al drepturilor si i-am mai spus ca 99% dintre ,,novembristi”vor sa beneficieze de prevederile Legii341, a revolutionarilor, insa prin tot felul de tertipuri cei doi se opun! De ex: Palatul Cotroceni -16 ian.2002! [1]

Inainte de a ne desparti, Marius Oprea ne-a facut o marturisire cutremuratoare! Atat el cat si Stejarel Olaru au fost amenintati  in mai 2006 de catre Postolachi&Iacob  (martora audio  d-na Lucia Hosu – Longin) ca daca vor mai “calca”prin Brasov le vor rupe picioarele si ii vor declara: ,,persoane non-grata”Motivul: Plagiatorul faptelor eroice ale “novembristilor” Florin Postolachi nu a fost inclus in Comisia Prezidentiala de analiza…!Mi-am cerut eu iertare pentru jignirile si amenintarile  care le-au fost aduse si i-am mai spus lui Marius ca daca el, nu va reusi sa promoveze ordonanta nimeni din Romania nu o va putea face!

In dimineata zilei de 11 iulie 2007, Mircea Sevaciuc si Catalin Bodea  sa-u intalnit pe peronul Garii Brasov cu, Gheorghe Gherko, Danut Iacob si presedintele Asociatiei. Printre randurile interviului, din saptamanalul “Argument” se afla si solutia in premiera  a ordonantei de urgenta pentru drepturile “novembristilor”! Postolachi a avut o explozie colerica la adresa mea si a conduceri ziarului! I-am spus ca daca am declarat lucruri neconforme cu realitatea exista institutia  ,,Dreptului la replica” Raspunsul lui Postolachi a fost unul halucinand:  ,,Baa… o sa ii spun lui Horia S. ca… ma pis pe cacatul lui de ziar.. si sa mai stii ceva, am sa vorbesc eu...nu o sa te mai publice nimeni!”

In momentul in care se intalnesc doua persoane:Unul “dusman al libertatii de exprimare” si al doilea “libertatea de exprimare” a trai cu demnitate –ies scantei!

Afirmatii din articol:  “Sunt foarte bolnavi, mare parte dintre ei, spune Florin Postolachi, presedintele Asociatiei “15 Noiembrie 1987” Dintre membrii asociatiei, 30 sunt cu probleme grave, si inca vreo zece cu probleme psihice mai usoare. Au ramas cu sechele de pe urma anchetelor”  * “Pentru unii, situatia este dramatica, spune si Danut Iacob, vice presedintele Asociatiei, deoarece sunt foarte bolnavi, multi sufera de tulburari psihice in urma anchetei si a perioadei urmatoare pana in ‘90” “Pe noi ne intereseaza doar medicamente gratuite.” (J.N. 13.XI.2007)

Am tinut legatura telefonica cu Marius in perioada care a urmat si m-a asigurat tot timpul , ca ordonanta este pe agenda sa prioritatea nr.1. Imi spunea printre  altele  ca Seful Cancelariei Primului-Ministru Dorin Marian, nu ii prea simpatizeaza  pe  “novembristi”!

Parlamentarii de Brasov Senatorul Nicolae Vlad Popa si Deputatul Dumitru Pucheanu  s-au autosesizat si au inregistrat in data de 14 nov.2007 la Comisia Juridica un proiect de lege privind transferarea drepturilor “novembristilor”de la D-Lege118/’90 la Legea 341 a revolutionarilor!

“Virful de lance” al nostalgicilor! Substanta comunicatului din oct.2006 aveau la baza doua lucruri de indeplinit. 1.Initierea unui proiect de lege pentru drepturile ”novembristilor” conform legi 341, cu sprijinul parlamentarilor de Brasov, cu un an de zile inainte de implinirea a 20 de ani de la revolta din’87. 2.Am sperat pana in ultima zi ca il voi convinge pe Postolachi sa fie pe aceiasi parte cu luptatorii anticomunisti din novembrie’87! Conform semnalelor din Media, Postolachi devenise “virful de lance” al nostalgicilor comunisti , securisti si a oportunistilor din Romania!
 

Parlamentul Romaniei 18 dec.2006                


Proclamatia de la Brasov – 15 nov.1990
 

Comunismul a fost declarat in Parlamentul Romaniei in ziua de 18 dec.2006 un Regim Ilegitim si Criminal! C.T.Dumitrescu Presedintele A.F.D.P.- Romania a declarat; ,,Sunt bucuros de raport si cred ca va avea o valoare politica si istorica. Este o declaratie oficiala prin care se recunoaste si se condamna comunismul iar raportul va fi un document oficial” . Octav Bjoza Presedintele A.F.D.P. – Filiala Brasov ; ,,Ar fi trebuit sa fie o sarbatoare a noastra a fostilor detinuti politic.”

Singura organizatie reprezentativa a societatii civile, a carei conducatori, Nu a salutat condamnarea comunismului, a fost Asociatia  ,,15 Noiembrie 1987! Mai mult presedintele Postolachi a initiat in 26 ian. 2007 – (ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu) un  Protest fata de Raportul- “Comisiei Prezidenitală pentru Analiza… …!” Astfel au fost contestati, cei trei fosti detinuti politici, din Comisie - Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu istoricul Alexandru Zub dar si pe prieteni de suflet ai luptatorilor anticomunisti din’87 Marius Oprea- Stejarel Olaru!       

In 2007 sa aniversat 20 de ani de la «Revolta anticomunista muncitoreasca din 15 noiembrie 1987»Aduc  la cunoÅŸtiinÅ£a  conducerii  AsociaÅ£iei ,,15 Noiembrie1987 că  fata mea Cătălina Sevaciuc, va veni special  la Brasov impreuna cu o echipa de filmare(5 persoane) din Anglia. Vicepresedintele Asociatiei Danut Iacob a intervenit la I.J.de Politie BraÅŸov  pentru a rezolva o cerinţă a echipei de filmare, Autorizatia  de filmare pentru locatiile stabilite si cerute de S.P.P.speram ca se vor  rezolva  pe loc, mai ales ca timp de patru ani, Catalina si Florin au fost colegi la Facultatea de Drept – I.C.Dragan.

Primarul George Scripcaru a propus ca cele doua volume „ Eroii pentru România ” ÅŸi „ 15 Noiembrie 1987- Ziua Demnităţii ” sa fie lansate in comun la Aula Universitatii din Brasov dupa Simpozinul - Conferinta Internationala ”15 noiembrie”Brusc Postolachi sa sucit la 180 de grade! A refuzat sa elibereze autorizatia de filmare! Lansarea in comun a celor doua carti a esuat!
 
  Gigi Becali exclus de la cuvantari  Suparat ca nu a putut lua cuvantul, Gigi Becali a tinut sa-si faca publica nemultumirea. “Basescu a tinut o cuvantare de-a impresionat publicul, plangea lumea, si apoi sa dea ordine(nr. – facand referire la conducerea Asociatiei 15“Noiembrie 1987”) cine sa ia cuvantul, si cine nu.”(B. Z. B. 16.11.2007)  
                                                                      
Mircea Sevaciuc, blocat la intrarea in sala!      Editorial –  Lectia de Istorie           “Cred ca ieri a lipsit totusi ceva: chiar marturiile noiembristilor. Si mai cred ca s-a gresit cu ceva. Nu mi se pare normal ca la o manifestare in care rememoram curajul celor care au avut puterea de a striga ,,Jos comunismul” in’87 sa-i fie interzis sa vorbeasca primului presedinte al noiembristilor, Mircea Sevaciuc, blocat la intrarea in sala de catre organizatori. Istoria consemneaza faptul ca el este cel care a organizat prima sarbatorire de acest fel, ba chiar a pus laolalta rezistenta romana, in prima intrunire a acesteia, din 1990. Si daca noiembristi nu mai voiau sa auda nimic din gura celui care le-a fost lider – din motive de neinteles, atata timp cat acuzatiile aduse persoanei sale au fost spulberate de justitie – putea fi lasata sa vorbeasca fiica sa, Catalina. Prin marturia sa, poate ar fi aflat fiecare dintre cei prezenti drama traita de copii de atunci, cand securistii le-au rapit tatii. Poate, atunci, lectia ar fi fost completa.” (M.Exp.16.11. 2007 - Marius Stoianovici)  

Nota de subsol: [1] Intrucat intr-o discutie recenta cu Postolachi si Iacob m-au acuzat pe mine ca nu spun adevarul in legatura cu episodul de la Palatul Cotroceni din 16 ian.2002 cand au cersit 10.000$ de la Presedintele Romaniei le prezint declaratiile din Media.
”Florin Postolachi: Pentru a strange fonduri, s-a solicitat Presedintelui Romaniei care ne-a acordat o audienta, promitand sprijin in toate problemele existente(Vol. Ziua care nu se Uita 2002 F.P pag. 247)

Danut Iacob: „In primavara, presedintele Iliescu ne-a promis sprijin, iar acum am primit o adresa prin care ni se comunica sa apelam la parlamentarii si autoritatile locale, de la care se preconizeaza sa primim 10.000 de dolari, ori noua nu ni s-a aprobat un leu”,a afirmat vicepresedintele asociatiei, D. Iacob (T.Exp.23.10.2002)

“E o bataie de joc, o sa le dam bani inapoi, (23 milioane lei) nu avem nevoie de ei [..]ne-au facut sa induram, tinadu-ne cateva ore la  usa , ca pe cersetori. […] Asa inteleg sa respecte primarul Ghise si  Consiliul local simbolul 15 noiembrie” a declarat Florin Postolachi (T.Exp.23.10.2002)

      Brasov 6 mai 2015           Fondatorul “Miscarea 15 Noiembrie”
                                                                    Mircea Sevaciuc






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu