joi, 12 noiembrie 2015

Scrisoare deschisa



                     Spre stiinta:

D-lor: Mihai Fercala, Valer Ghelase, Ilie Gheorghe & com..


 Nu apar si nu condamn pe nimeni - Vreau doar sa se faca lumina. Aceasta epistola a fost lansata in spatiul public, intrucat au avut loc mai multe abuzuri, privind implementarea drepturilor “novembristilor” conform OUG 6/2008 – Legea 341/2004! Exista sentinte definitive si irevocabile  pentru persoane care isi incaseaza indemnizatii din bani publici, unele nu indeplinesc criteriul “au avut de suferit dupa 15 nov.’87, iar alti au fost de cealalta parte de a “baricadei”atunci in’87! Nu este vina deportatilor din’87 ca un grup de iresposabilii au adoptat “secretizarea absoluta” a datelor in locul transparentei totale! Observam de mai multi ani  ca “reteta”este generalizata la niveluri inalte din Romania.
Consiliul judetean si masa de manifestanti, 15 noiembrie 1987      
Consiliul judetean si masa de manifestanti, 15 noiembrie 1987      
                                                       
                                                    Pro-Memoria
 Primul «Protest Anticomunist» din  Europa de Est  dupa 1980, a avut loc in orasul de sub Tampa in – 15 noiembrie 1987.   Cel mai inaltator moment a fost cand peste 10.000 de brasoveni au aplaudat caderea si arderea tabloului lui Ceausescu. Prim-Secretar PCR   Brasov -tov. Petre Preoteasa    Cutremurele nu au fost nimic pe langa ce s-a intamplat!” Revolta muncitorilor impotriva comunismului, a fost inabusita de regimul Ceausescu,  insa informatia  despre protestul anticomunist – transmisa de postul de radio Europa Libera marti 17 nov.ora 1900 - redactor Emil Hurezeanu, a facut inconjurul globului. Prima persoana care a fost arestata  a fost Gheorghe Duduc,  cel care a dat tabloul lui Ceausescu jos, fiind  urmata zi/noapte de alte 300 de arestari.
Condamnarea protestatarilor la moarte era varianta cea mai vehiculata in acea perioada. Cine a fost persoana care:  “a pus primul mana pe piatra si a aruncat” – atunci in momentele “fierbinti”dupa revolta din’87 “Cine ne-a condamnat la moarte in’87!”, a ramas neelucidata pana acum in anul 2015! In data de 3 dec. ’87  la Clubul IABv. Judecatoria Brasov a emis Sentinta Penala nr.2823 fiind condamnati 61 de protestatari– la inchisoare intre 6 luni si 3 ani cu suspendare.   
Regimul Ceausescu cuprins de teama ca  protestul se poate repeta oricand, cu o si mai mare amploare, care s-ar fi intins in toata tara,  a fost luata o masura fara precedent –dupa ce Romania a semnat in 1975 – Acordul de la Helsinki – Finlanda. Deportartarea neanfricatilor luptatorii anticomunisti la  sute de km.de Brasov: Suceava, Tulcea, Giurgiu, Cluj, Iasi, Slobozia, Vaslui, Craiova, Bistrita, Botosani, Galati etc           
Concluzia: B.E.C.O.M.– Biroului Executiv al Consiliul Oamenilor Munci - fata de persoanele din conducerea intreprinderi: “Nu au actionat pentru aplanarea conflictului declansat la.. IABv.” Au fost sanctionati cu avertisment,vot de blam cu avertisment etc. Tov. Petre Preoteasa declara in interviul luat de jurnalistul Adrian Popescu la Penitenciarul Codlea: “Eu n-am incercat sa apar pe cei din proces, dar pe cei din conducerea intreprinderi am incercat. Am vorbit  la minister si o parte i-am trecut la I.M.A.S.A. Stantu Gheorghe, iar o parte la Sinaia la Fabrica de pompe, dar familiile lor au ramas aici, in Brasov.” (G.T.07.08.1990)
Victoria Revolutiei Romane din decembrie ’89” – la care au contribuit si “novembristi”- Gheorghe Duduc deportat la Giurgiu, Mircea Sevaciuc - Radauti ,Gheorghe Zaharia –Vaslui , Werner Sommeraurer – Tulcea, si Mosu’ Ioan Gavrila Ogoranu –  Alba-Iulia, care s-au aflat sub gloante , in cel mai fierbinte loc al Revolutiei-Televiziunea Romana. Brasovenii ne-au declarat Eroi si ne-au facut o primire triunfala rezervata invingatorilor.  “Noi”,cei care ne-am riscat viata si ne-am sacrificat  familiile in ‘87 suportand suferintele care ne-au fost impuse de regimul dictatorial a lui Ceausescu,vrem sa fim tratati de catre Statul Roman ,la fel ca fostii detinuti politici din tarile post-comuniste dinEuropa de Est.
Primul act normativ  in favoarea drepturilor legitime ale “novembristilor” a fost un H.G. emis de Guvernul Romaniei dupa vizita Premierului Petre Roman in 30 ian.’90 la IABv. Curtea Supremă de Justiţie a stabilit criteriul pentru cei care “au avut de suferit dupa’87” in data de 3 martie 1991. Aprox.140 de persoane: arestate- condamnate si deportate, sotiile si copiii lor au obtinut sentinte definitive si irevocabili pentru a beneficia de prevederile D-Lege 118/’90. O.U.G. 6/2008 a fost emisa in data de 13 februarie de catre Guvernul Romaniei - “Novembristii” beneficiarii ai Legi 341/2004.
Presedintele Asociatiei “15 Noiembrie 1987” Florin Postolachi declara: “Nu am cerut noi acele drepturi, insa Guvernul s-a oferit sa ni le dea…” (M.Ex. 14.feb..2008) Insa nu a fost de acord cu infiintarea unei Comisii formata din “novembristi” votati si responsabilizati  de o Adunare Generala, A  refuzat invitarea la Sediul Asociatiei din Brasov, in semn de respect pe autorii Proiectului Ordonantei 6, Marius Oprea si Stejarel Olaru!?              Primul lucru pe care l-a facut Postolachi dupa ce a fost emisa Ordonanta 6,  a incheiat un contract de colaborare in numele Asociatiei “15 Noiembrie 1987”cu obscurul avocat Iosif Romeo – fostul Sef al Biroului Juridic din S.C. Roman S.A. In urmatoarea perioada au devenit beneficiari ai Legi 341/2004 - mai multe persoane din fosta conducere din IABv.
O.U.G. 95/2014 a fost emisa in data de 29 decembrie de catre Guvernul Romaniei. Pentru aplicarea corecta a "Legii  recunostintei pentru Victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din nov. 1987 nr. 341/2004" Imputernicitul  Asociatiei «15 Noiembrie 1987» care  acorda reactualizarea avizului poarta raspunderea penala. Intre 13 mai -24 iunie 2015 au fost depuse la Secretariat de Stat 235 de dosare ale beneficiarilor din’87 ai Legi 341/2004. Obligatia prevazuta de OUG 95/2014 ca toate dosarele sa fie verificate de o comisie de pe langa Secretariatul de stat l-a reactivat pe av.Iosif Romeo. A depus in mai multe transe 190 de dosare la sediul SSPR din Bucuresti. Comisia de pe langa  Secretariatul de Stat- Presedinte Adrian Sanda va verifica daca au fost intocmite corect dosarele. Din comisie vor face parte si trei “novembristi”.
Lecturand lista cu 235 de beneficiari ai Legi 341/2004,  publicata pe site-ul SSPR , am aflat de ce dosarul de la Asociatie  a fost “secretizat” timp de mai bine de 7(sapte) ani! Conform listei, am constatat ca noi deportatii din ’87 suntem “colegii” cu persoane despre care nu am auzit! O alta surpriza este ca, persoane din fostul Consiliu de Conducere al IABv. din’87- sunt beneficiari ai Legi 341 /2004! La pozitia 187: - Fercala Mihai, Ghelase Valer – 188, Munteanu Vasile – 186, Macovei Augustin – 189, Tatarascu Bazil – Silviu 017, si fam. Ilie Gheorghe -220. Ilie Lucia-Georgeta 215, Ilie Valerica – Lucia 218, Ilie Raluca- Ioana 219.O analiza  responsabila, temeinica si la obiect, este in curs de finalizare! Pentru a vizualiza lista finala accesati linkul de mai jos: http://sevaciclon.blogspot.ro/search?updated-max=2015-08-10T10:37:00%2B01:00&max-results=7
Cea mai mare victorie a Societatii Civile din Romania – impotriva clasei politice, a avut loc la Brasov in 7-9 sept.’90. In aceste zile s-au implinit 25 de ani de la Prima Intrunire a Rezistentei Romane care s-a desfasurat la Teatrul Dramatic din Brasov. Initiativa a apartinut Presedintelui S.I. “Miscarea 15 Noiembrie” Mircea Sevaciuc. La Intrunire a participat  partile care s-au aflat  in conflict in 13-15 iunie la Bucuresti. Au fost asezati la masa dialogului –membrii delegatiei Ligii  Studentilor din Romania si 10 membrii ai delegatiei Ligii Sindicatelor din Valea Jiului. Mediatorii – mai multe personalitati din Romania in frunte cu C-tin Ticu Dumitrescu presedintele A.F.D.P.R - Dumitru Iuga Mihai Sora,Stelian Tanase , Ana Sincai etc si reprezentantii “Miscarea 15 Noiembrie”

In acest context a fost lansata ideia unui Tribunal Moral. Momentul era unul special!  Societatea brasoveana era apreciata  in Romania pentru valorile pe care le promova: dialogul, dezbaterea, consensul, tolerant etc.. Intrebarea de la inceputul articolului “Cine ne-a condamnat la moarte in’87!” trebuia clarificata.
Presedintele S.I “Miscarea 15 Noiembrie” a anuntat Mass- Media locala, ca in data de 08.11.1990 la Clubul Roman S.A. locul unde a avut loc “mascarada de proces” – isi va desfasura lucrarile primul Tribunal Moral de Romania!   
                    
 Ceausescu in vizita din 1985 la Intreprinderea de Autocamioane Brasov 

Ceausescu in vizita din 1985 la Intreprinderea de Autocamioane Brasov
 
Vol. “Ziua Demnitatii”- “Tribunalul Moral nu este gandit sa pedepseasca. Acesta este un act de dreptate şi conştiinţă. Nu este un act de răzbunare.” In speranta ca se va putea stabili cine:  “a pus primul mana pe piatra si a aruncat”  -  “sa se ia masurile capitale” – atunci dupa revolta au fost invitate persoanele care au fost in “miezul problemei”
 Ceausescu in vizita din 1985 la Intreprinderea de Autocamioane Brasov

Tovarasii din fosta conducere PCR a jud. Brasov –  Preoteasa Petre,Cebuc Maria, Calancea Dumitru, Schuster Elena, Daogaru Gherghe etc. si directorii din  fosta conducere a IABv.– Ghelase Valer,  Ilie Gheorghe, Fercala Mihai etc. Am sperat pana in ultimul moment ca vor veni si vor spune:  “Securistul mi-a pus pistolul la tampla si a zis ca ma impusca” – daca nu va cer condamnarea  la moarte! Aceasta fraza era de ajuns pentru “novembristi” Iertarea si impacarea “Stegarilor”era un lucru firesc la Brasov.
Invitatia nu a fost onorata. Intalnirea cu “victimele”a fost evitata!   O noua sansa de reabilitare a fost ratata la a doua sedinta a Tribunalului Moral, care a avut loc tot la Clubul Roman S.A. in data de 14.11.1996 in organizarea Asociatiei “15 Noiembrie 1987”
***
D-lor: Mihai Fercala, Valer Ghelase, Ilie Gheorghe & com..
Observator: Protestatar anticomunist din ’87 - Revenind la lucrurile care conteaza – acum in 2015, voi prezenta mai multe declaratii,consemnarii  constatarii etc, cuprinse in volumele: “Un tablou urias arde” - “Dosar Brasov -15 Noiembrie 1987” 1997 Autor Mihai Arsene “Ziua care nu se uita” 2002 Autori Marius Oprea-Stejarel Olaru,  “15 Noiembrie 1987-Ziua Demnitatii”2007 Autor Mircea Sevaciuc. Ma consider un om strans legat de principiile logicii si a adevarului si nu tin sa am dreptate in afara respectari lor.
D-lor Fercala,Ghelase,Ilie&com: O paralela. – “Politica” deportarilor din ’87 la sute de km de Brasov, a urmarit atomizarea “novembristilor”, supreveghere stricta, prezenta saptamanala la Militie, interzicerea intalnirilor cu alti deportatii – interzicerea prezentei la Bucuresti si Brasov. Dupa ridicarea Timisoarei  impotriva regimului Ceausescu,  intre 17-22 dec.’89 supravegherea a fost totala: la servici, pe strada, domiciliu - 24/24 h.
De cealalta parte, persoanele destituite din conducerea IABv. au fost repartizate sa lucreze in regim de naveta la intreprinderi din jurul jud. Brasov. Prin urmare aveati posibilitatea sa va intalniti in fiecare zi d-le Fercala la Brasov.
O intrebare: A existat vreodata timp de 2(doi) o intalnire a “navetistilor”undeva,candva, in care sa fie initiata o actiune de protest impotriva Regimului Ceausescu! Probabil ca raspunsul era – ca a lui Postolachi care va dat avizul – “Cui nu-i era frica atunci..” Securitatea a mentionat lunar in raport despre cei 15 fosti conducatori din IABv: “Din datele existente nu rezulta sa adopte pozitie ostila prezenta.” Dosar 52 – CNSAS.
D-le Mihai Fercala am aflat din Media ca anul trecut ati incasat de la Societate…suma de 634.494 de euro reprezentand salariul. Insa ati  omis sa adaugati si indemnizatia lunara pe care ati incasat-o din taxe si impozite–C.J.P.Bv. Dosar nr.276918 - Legea 341/2004.
***
Ilie Gheoghe:  Sef al Biroului de Retribuire
Ilie Gheoghe:  Sef al Biroului de Retribuire - Serviciul Personal din IABv Concluzia BECOM: “Nu a actionat pentru aplanarea conflictului declansat..” Trimis sa lucreze la Intreprinderea de Piese pentru Tractoare  - Intorsura Buzaului. A facut naveta la Brasov.    
Gheorghe Gyerko -protestatar anticomunist din ’87 – “ In momentul  arestarii, m-a luat mecanicul – sef, era seful nostru. Lucra la intretinere. M-a luat de la serviciu, m-a dus la Personal sa repar o usa. Impreuna cu un alt angajat care ma insotea –de fapt, statea in spatele meu ca un catel. Cand am ajuns la Personal si am intrat pe usa, m-au lovit cu un baston, cu un obiect dur.Nu stiu cine m-a lovit dar cand mi-am revenit eram deja legat la spate cu catusele. Ofiterul sau subofiterul care era prezent in camera a inceput sa imi spuna ca stie ce am facut, indiferent ce am eu de gand sa scriu. Am inceput sa scriu, dar mi-a spus sa mergem la Militie” […]  “Am fost dus in celula 4 la subsol si, a doua zi, ne-au scos pe hol si ne-au aliniat. A venit tovarasa Cebuc, reprezentanta partidului, impreuna cu cativa generali: “ Ia sa-i  vedem pe astia care… “Va ia dracu’, ati facut Brasovul de rusine!” Treceau pe langa noi si ne scuipau.” (Vol.Ziua care nu se uita pag.113) N.red. Gheorghe Gyerko a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca. A fost deportat la Craiova-IJPIPS.                                
Marius Nicolaescu - protestatar anticomunist din ’87 “ Pe 19 noiembrie, joi dimineata , a venit maistrul meu la mine sa-mi comunice ca sunt chemat la Personal”. […] “Acolo eram asteptat de doi tipi in civil, foarte solizi, foarte hotarati, care mi-au spus ca am o problema cu buletinul si ca trebuie sa merg cu ei. La Militie era vanzoleala mare, o gramada de arestati pe coridoare…”(Ziua care nu se uita pag.72) Marius Nicolaescu a fost condamnat la 2 ani – inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei. A fost deportat la Botosani – Intreprinderea “Electro’Contact”
***
Ing.Ghelase:”Sa va bagati mintile-n cap, auziti? Chem Securitatea….”
Ing. Ghelase Valer -  Seful Sectie 440 “Marite si Stante” Vol.I  “Un Tablou Urias Arde”  “Autoritar si dur, in timp ce el insusi era autor a numeroase abuzuri si incalcari ale legii, inginerul Ghelase a refuzat sa stea de vorba, oferind in schimb obisnuitele lui injuraturi si amenintari.” […]  “Pai,cum, ba, de ce-ati venit? Faceti greva?” […]  ”Sa va bagati mintile-n cap, auziti? Chem Securitatea ceia ce si face.” Vol.II pag.207 “Am sunat la capitanul Avram in jurul orei 2.”  […] “Am facut prezenta oamenilor si am predate-o capitanului Avram. La ora 2 erau 93 de oameni care nu lucrau” P.Preoteasa Secretar PCR - 15 nov.’ 87  ora 19.00. “La Stg.R erau 20 de insi sambata seara.. Un maior si un capitan in civil” etc. (pag.17,19. 29.)
Ghelase Valer a chemat Securitatea – Bratul inarmat al PCR – 20 de protestatarii din Sectia 440 au fost arestatii iar 10(zece) dintre ei fac parte din grupul “61” condamnatii si deportatii: Voinea Stan(†), Gherko Gheorghe, Bordei Nicolai(†) ,Huian Aurel, Toma Lucian-Tudor, Farcas Iosif, Tulai Florin, Oprisan Gheorghe, Boieriu Petru-Marius, Iacob Danut, Parlogea Dan, Caruceru Floarea, Serb Ioan, Selaru Teodor, Jeler Augustin, Stoica Misu, Ciaca Nicolae, Bejenariu Aureliu, Dan Ioan, Nitescu Gheorghe etc.
***

In loc de concluzii: Criteriul “a avut de suferit dupa 15.nov.’87” stabilit de Curtea Suprema de Justitie in 3 martie ’91 - nu poate fi luat in calcul intrucat directorii din fosta conducerea a IABv. – Ghelase Valer, Mihai Fercala, Ilie Gheorghe&com, au fost in 15 nov.’87- de cealalta parte a “baricadei”fiind sustinatorii loiali ai Regimului Ceausescu. Nici unul dintre cei 15 directori ai Consiliului de Conducere din fostului IABv. nu a  beneficiat de prevederile D-Lege 118/’90 – actul normativ al A.F.D.P - Romania.   Conform O.U.G.6/2008 – Art.18 (2) “Nu pot beneficia de prevederile prezentului capitol persoanele care au facut parte din aparatul de represiune,  securitate si militie sau au desfasurat activitati de politie politica.”                                                                                       

O.U.G. 95/2014 - Art.8 “De prevederile prezentei legi nu beneficiaza persoanele care sunt dovedite a fi fost implicate in activitatile fostei securitati ca politie politica, au dezinformat sau au folosit mijloace de informare in masa in scop de diversiune ori au actionat, sub orice forma, impotriva [..] au emis ordine si dispozitii in favoarea mentinerii structurilor fostului partid comunist si pentru apararea dictatorului."   

 

Brasov 12. Nov.2015     

                            Fondatorul “Miscarea 15 Noiembrie” Mircea Sevaciuc &  

                           Gheorghe Haldan, Ilie Ionel,Ion Petre,R.Patrauceanu etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu