joi, 12 noiembrie 2015

Represiunea: - Arestari, anchetari, condamnari!


Prima persoană care a fost arestată în timpul desfăşurării manifestaÅ£iilor a fost Duduc Gheorghe, cel care a dat jos tabloul lui CeauÅŸescu. Ulterior arestării sale, a urmat arestarea, zi ÅŸi noapte, a aproximativ 300 de protestatari.  

Prima măsură luată de Cabinetul 1 al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, personal de preÅŸedintele Nicolae CeauÅŸescu,  a fost constituirea de urgenta a unei brigăzi mixte speciale de anchetă, pe lângă Procuratura Generală a României, pentru a instrumenta ÅŸi coordona interogatoriile protestatarilor de la BraÅŸov.

Prima informaÅ£ie cu privire la evenimentele din BraÅŸov, respectiv că acolo  a avut loc o revoltă  Ã®mpotriva orânduirii, în data de 15 noiembrie 1987, care s-a finalizat cu arderea tabloului lui Nicolae CeauÅŸescu,  a fost  adusă la cunoÅŸtinÅ£a lumii libere, precum ÅŸi ascultătorilor din România, de către Postul de Radio Europa Libera, prin vocea redactorului Emil Hurezeanu, în data de marÅ£i  17 nov. 1987, ora 1900

                                   
A urmat avertizarea Bucureştiului de către cancelariile occidentale asupra faptului că:
–  Romania este semnatara Tratatului de la Helsinki din 1975,
- protestatarii de la BraÅŸov au dreptul la un proces corect.
Luptătoarea pentru libertate, Doina Cornea, şi politologul comunist Silviu Brucan au fost singurele persoanele care trăiau în România şi au găsit de cuviinţă să se solidarizeze deschis cu protestatarii de la Braşov.
In data de 30 dec.1987, ziarul american  New York Times a publicat, sub semnătura lui Vladimir Tismăneanu  articolul “Tremors in Romania” cu mesajul “deportaÅ£ii nu trebuie sa dispară!”.
Brigada Specială i-a instruit pe cei 218 lucrătorii din sistemul de represiune să-i ancheteze pe protestatari 24 din 24 ore, atât la MiliÅ£ia din BraÅŸov cât ÅŸi la Inspectoratul General al MiliÅ£iei din BucureÅŸti, pentru a se stabili, în cel mai scurt timp, cine sunt “huliganii - duÅŸmani ai orânduiri socialiste”.
Mai târziu s-a aflat că anchetatorilor li „s-a recomandat” ca “huliganii” să nu aibă  echimoze, în special în zona feÅ£ei, întru-cât urma să se desfăşoare un proces public cu  participarea corespondenÅ£ilor naÅ£ionali ÅŸi agenÅ£iilor internaÅ£ionale de presă. 
Bătaia la tălpi ÅŸi la palme, asociată din abundenţă cu tortura psihică, prin zile întregi de nesomn ÅŸi declaraÅ£ii, la care trebuia să răspunzi de fiecare dată la aceleaÅŸi întrebări la interval de câteva ore, au fost metodele cele mai uzitate pentru “smulgerea” adevărului de la „duÅŸmanii orânduirii”.
Nu trebuie să avem nicio îndoială în privinÅ£a prezenÅ£ei ÅŸi anchetatorilor cu apucături staliniste, care nu au avut nicio reÅ£inere în a folosi, ca metodă de anchetă, forÅ£a brută, desigur. 

După 17 zile de anchetă, desfăşurate, slavă Domnului, sub o presiune internaÅ£ională fără precedent, Brigada Specială a stabilit mai multe criterii de atribuire a “vinovăţiilor”, respectiv în funcÅ£ie de natura faptelor individuale „comise” pe perioada desfăşurării revoltei  din ’87.  
A fost constituit grupul celor  61 de persoane, anchetate la BucureÅŸti, care, ulterior au fost condamnate ÅŸi deportate.
In data de 2 dec.1987, au fost aduşi acasă la Braşov cu trei autobuze, încadrate de maşini ale Miliţiei cu girofar. Peste noapte au fost supravegheţi de câte 2-3 lucrători ai regimului.
Mascarada de  Proces Penal s-a derulat la BraÅŸov în Sala de la Clubul ÃŽntreprinderii de Autocamioane BraÅŸov, în data de 3 decembrie 1987. Procesul a fost transmis în direct la Cabinetul 1 al preÅŸedintelui Nicolae CeauÅŸescu, prin trei camere fixe de luat vederi, iar în anticamera de lângă Sala Clubului urmareau procesul, pe monitor: prim-ministru Guvernului României Constantin Dăscălescu, Procurorul General al României N. Popovici, Åžeful Securităţii Statului generalul Iulian Vlad, ministru de interne Tudor Postelnicu,  generalii: Mihalea, Nuţă, Macri etc.
ÅžedinÅ£a Completului de Judecata a fost deschisă de Procurorul Roman, care a prezentat Rechizitoriul Procuraturii Generale a României, “pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpaÅ£ii: GENETI AURICÄ‚ ÅŸ.a., trimiÅ£i în judecată pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunii de ultraj contra bunelor moravuri ÅŸi tulburarea liniÅŸtii publice, prevăzută de art. 321 alin. 2 Cod Penal.” Persoanele din „Grupul 61” au fost condamnate la pedepse între 3(trei)ani ÅŸi 6(ÅŸase)luni, cu suspendare!
«Ziua InternaÅ£ională de Solidaritate cu Poporul Roman»      Despre Revolta muncitorească anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la BraÅŸov, mass-media internaÅ£ională a alocat mari spaÅ£ii  evenimentului, ÅŸi când spunem asta avem în vedere posturile Europa Liberă, Vocea Americii, B.B.C., sau ziarele New York Times, Le Figaro, Corriere della Sera, Liberacéon, La Stampa etc.
Informaţiile despre revolta de la Braşov au făcut înconjurul lumii şi i-a unit, pentru prima data după instaurarea comunismului, pe românii din diaspora: Germania, Franţa, Italia, Anglia, SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia.
Ziua de 15 noiembrie a fost proclamata la Munchen, în 15 nov. 1988 « Ziua InternaÅ£ională de Solidaritate cu Poporul Roman» IniÅ£iatorii acÅ£iuni: Helmuth Frauendorfer, Herta Muller, Richard Wagner, Adrian Niculescu, Petrică Moldovan, Gerhard Ortinau, Florin Mătrescu, Doru Braia, William Totok etc., merită stima ÅŸi recunoÅŸtinÅ£a noastră.
Dar Revolta din Braşov, chiar reprimată, nu a rămas fără urmări. Ea a constituit un început sau o continuare dacă avem în vedre Greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 ori Existenţa şi activitatea Sindicatelor Libere a oamenilor Muncii din România, iniţiată de filosoful Paul Goma. Revolta de la Braşov a fost un îndemn la curaj, un semn că nu suntem singuri, un semn că se poate, cu sacrificii , dar se poate.
ÃŽn acest context credem că apare ÅŸi ziua de 2 martie 1989, când pe pârtia de ski Bradul, din Poiana BraÅŸov, a avut loc cea mai sfâşietoare forma de protest a unui OM împotriva regimului comunist! Åži această ÅŸtire a făcut înconjurul lumi! Martirul ales de Dumnezeu a fost neînfricatul braÅŸovean Liviu Corneliu BabeÅŸ. El este considerat de istorici «Precursor al prăbuÅŸirii “Cortinei de Fier”»   



Bucuresti 12 nov.2015
                        Prof. univ.dr. Vasile Burtea - Consilier al ministrului educatiei


Cele 6 (sase) criterii stabilite de Brigada Speciala pentru cei din grupul “61”

1. A patruns in sediile consiliilor populare ale municipiului si judetului Brasov si a incitat alte elemente huliganice sa participe la degradarea unor bunuri materiale.
1.1. Condamnati la 3 ani inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca. Geneti Aurica – deportat la Focsani , Mutihac Florin – Iasi , Duduc Gheorghe (†2006) – Giurgiu si Sommeraurer Werner – Tulcea
2. A patruns in sediile consiliilor populare ale municipiului si judetului Brasov impreuna cu alti huligani si a participat la degradarea unor bunuri materiale.
2.1.  Condamnati la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca.13 – pers
3. A participat la actele de dezordine in sectiile de productie ale I.A.Bv. si la sediul administrativ al unitatii, precum si din fata sediilor consiliilor populare ale municipiului si judetului Brasov.
 3.1. Condamnati la 2 ani inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca.   9 – pers.   3.2. Condamnati la 2 ani inchisoare cu suspendarea conditionata a  pedepsei.12 – pers.
4.  A participat la actele de dezordine in sectiile de productie ale I.A.Bv.,si a patruns in sediul administrativ al unitatii, provocand degradari de bunuri materiale
4.1. Condamnati la 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei.10–pers.  
5.  A participat la actele de dezordine in sectiile de productie ale I.A.Bv. si la sediul administrativ al unitatii
5.1.Condamnati la 1 an  inchisoare cu suspendarea conditionata a  pedepsei. 8 – pers.
6.   A participat la actele de dezordine in sectiile productive ale I.A.Bv
6.1.  Condamnati la 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a  pedepsei. 5 – pers.


Lista cu cei “61” de “novembristi” si localitatile unde au fost deportatii

Nr.1 Aurica Geneti (Omul cu Casca Alba) 24 - ani condamnat la 3 ani inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca. Localitatea unde a fost deportat  Focsani – Vrancea * nr.2 Florin Mutihac 24 ani - C.A.P. Miroslava – Iasi * nr.3 Gheorghe Duduc (†) 55 ani  - Giurgiu * nr.4 Werner Sommeraurer (†)51 ani - Tulcea

Nr.5 Nicolae Bordei 55 ani condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca –Iasi * nr.6 Dumitru Broasca (†) 30 ani - Miercurea – Ciuc- Harghita * nr.7 Ioan Bruma 27 ani - Falticeni –Suceava * nr. 8 Nicusor Cojocea 25 ani - Vaslui * nr. 9 Petrica Dascalu (†) 31 ani - Focsani – Vrancea * nr.10 Ioan Gradinaru 32 ani - Iasi * nr. 11 Gheorghe Gherko 26 ani - Craiova – Dolj * nr.12 Ovidiu Mocanu 19 ani - Campulung Muscel – Arges * nr.13 Costica Sbarn (†)29 ani - Suceava * nr.14 Ion Stefanoiu 27 ani - Barscov – Buzau * nr.15 Lucian – Tudor  Toma 19 ani - Tulcea * nr. 16 Cristian Zavela 22 ani - Targu Mures –Mures * nr. 17 Daniel Anghel 28 ani - Topoloveni –Arges

Nr. 18 Vasile Anghel 29 ani Condamnat la 2 ani inchisoare cu executare pedepsei la locul de munca. Slatina – Olt * nr. 19 Constantin Cocan (†) 47 ani - Galati * nr.20 Radu Duduc 19 ani - Galati * nr.21 Iosif Farcas 29 ani - Filiasi – Dolj * nr. 22 Andras Gergely 22 ani - Dorohoi –Botosani * nr. 23 Vasile Muresan 25 ani - Ramnicu –Valcea * nr.24 Pavel Nicutari - Siret – Suceava * nr. 25 Marian Ricu 31 ani - Buzau * nr.26 Constantin State 27 ani - Buzau * nr. 27 Ion Iosif Csomos 19 ani - Alexandria – Teleorman * nr.28 Aurel Hosu - Alexandria – Teleorman * nr.29 Ionel Ilie - Husi –Vaslui * nr.30 Mihai Macovei - Dorohoi – Botosani *nr.31 Gavrila Maniu 23 ani - Bistrita –Nasaud * nr.32 Dumitru Nastase 18 ani - Galati * nr.33 Marius Nicolaescu 24 ani - Botosani * nr.34 Nicuta Paraschiv 27 ani - Barlad – Vaslui * nr.35 Enea Puscasu 33 ani - Bacau * nr.36 Florin Tulai 23 ani - Braila * nr. 37 Cornel Vulpe(†) 18 ani - Botosani * nr.38 Gheorghe Zaharia 37 ani - Vaslui

Nr.39 Mircea Sevaciuc 33 ani Condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei. Radauti – Suceava * nr.40 Puiu Apetroaie 24 ani - C.A.P. Gropnita – Iasi  * nr. 41 Aurel Buceanu 37 ani - Slobozia – Ialomita * nr. 42 Arpad Gergely 39 ani - Giurgiu * nr.43 Aurel Huian 27 ani - Darabani – Botosani * nr.44 Gheorghe Oprisan 31 ani - Braila * nr.45 Ciprian Pintea 24 ani - Medgidia – Constanta * nr.46 Petru Creanga 32 ani - Falticeni – Suceava * nr.47 Eugen Tudose 27 ani - Pogoanele – Buzau * nr.48 Stan Voinea(†) 29 ani - Braila

  Nr.49 Gheorghe Banciu 31 ani Condamnat la 1 an inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei. Alexandria – Teleorman * nr.50 Costica Bahnareanu 33 ani - Husi – Vaslui * nr.51 Marius – Petre Boieriu 20 ani - Piatra – Neamt * nr.52 Gheorghe Haldan 30 ani - Targu – Neamt * nr.53 Petru Pricopie 27 ani - Piatra – Neamt * nr.54 Dumitru Robota (†) 33 ani - Bacau * nr.55 Vasile Vieru(†) 36 ani - Vaslui * nr.56 Ludovic Vitos (†) 30 ani - Targoviste – Dambovita

  Nr.57 Denes Bencze 22 ani Condamnat la 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei. Targoviste – Dambovita * nr.58 Gavrila Filichi 34 ani - Galati * nr.59 Stefan Micu 31 ani - Zalau – Salaj * nr.60 Ion Nastase (†) 57 ani - Ramnicu – Sarat Buzau *  nr.61 Danut Iacob 19 ani - Colonia de Munca Pausa –Valcea

   Material alcătuit de:  Fondatorul “MiÅŸcării 15 Noiembrie” Mircea Sevaciuc.

BucureÅŸti, 12 nov.2015


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu